Kies jij voor jezelf?

Een patroon waaraan vastgehouden wordt, ook al is het destructief, voelt veilig, bekend én zoals het leven hoort te zijn. Het is iets van vroeger wat goed voelt, maar in het nú hoort het niet thuis.Tóch – en ik ben ervaringsdeskundige – kan het leeg verdrietig en doelloos voelen, als je die stap genomen hebt. Die stap om beter voor jezelf te zorgen, jezelf op de eerste plaats te stellen.  Iets wat uitgelegd wordt – vooral door vrouwen – als egoisme. Dit woord egoisme heeft voor velen een nare klank.  Maar het is wel zo, dat wanneer je jezelf op de eerste plaats zet, je beter voor jezelf kunt zorgen. Zoals in het vliegtuig wanneer in een kritieke situatie de zuurstofmaksers naar beneden komen, de moeder er eerst eentje zelf op moet doen, voordat ze haar kind kan helpen. Dat is een goed egoisme. Een slecht egoisme is bijvoorbeeld een ”hebbert”.

Vaak vraag ik me af, waarom blijf zo een vrouw bij die destructieve man? Ik had eens een client die ontdekte dat na twee sessies haar probleem verdwenen was. Ze wilde nog doorgaan met de sessies, om zichzelf te ontwikkelen, zo zei ze. Ze was altijd bezig voor man en kinderen, huis en tuin, ja waste zelfs zijn auto. Haar man respecteerde haar niet, ging ver over haar grenzen heen. Als ze niet deed wat hij wilde, dan mishandelde hij haar. Fysiek was hij sterker, mentaal was hij haar ook de baas.

Regressie is als een rommelige kast, die je liever niet op wilt ruimen. Waar allerlei narigheid in zit die je allang niet meer nodig hebt. Daar waar de energie van een ander zit, kan jouw energie niet zitten. Je kunt niets met de energie van die ander. Maar je eigen energie is er wel uitgemanoeuvreerd. Vanaf de geboorte krijgt elk mens zijn eigen authenticiteit mee. Jezelf mogen zijn, eigenlijk zou ik willen zeggen, jezelf móeten zijn met een gezond egoisme. Dán houdt je dit leven het langst vol. Niet-eigen-energie is de negativiteit van andere, waarschuwende stemmen van ouders, tantes, ooms, leerkrachten én vrienden, waar je mee opgescheept zit. Soms draag je ook goedbedoelde niet-eigen-energie met je mee.

Langzaamaan kwam haar probleem terug.

Omdat ze leeft in de waarheid van vroeger. Haar zelfrespect is weer verdwenen, ze weet waar het aan ligt, maar kan niet verder zonder dit ”veilige” gevoel van vroeger, wat haar man haar nu geeft. Het is een keuze. Ze leeft in de waarheid van toen. En in die tijd was zij hulpeloos en nu is ze volwassen en heeft alle potentie van een volwassene

Zet jij die waarheid van toen en die van nú eens naast elkaar!

Toen had je geen keuze, maar nu? Verleden en heden mengen niet.

Stel jij jezelf de vraag eens of jij voor jezelf wilt kiezen?

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: Laura Daggers-de Koning

Ik ben Laura Daggers, sinds 2010 regressie- en reïncarnatietherapeut. Samen met jou zoek ik je levenslust weer terug. Dat kan in het huidige leven zijn, maar ook in een vorig leven, geboorte of zielenwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.